Ste se kdaj vprašali kako počasnemu računalniku lahko povrnemo hitrost ? Spodaj je nekaj nasvetov kako lahko to naredite.

Zamenjava klasičnega HDD diska z SSD ?

Največjo spremembo boste lahko opazili, ko boste vgradili SSD disk. Ti diski za razliko od navadnih trdih diskov nimajo gibljivih delov ampak vsebujejo pomnilniške celice, ki uporabljajo podobno tehnologijo kot vsem znani USB ključi. Precejšnja pohitritev je opazna tudi pri zagonu operacijskega sistema in programov. Dobra lastnost SSD diskov je tudi ta, da so odporni na padce in udarce. Poleg vseh naštetih lastnosti nam SSD-ji ponujajo tudi hitrejši prenos podatkov ki lahko doseže hitrost od 100 MB/s pa vse do 600 MB/s.

Nadradnja sistemskega pomnilnika (RAM)

Za to spremembo se bodo odločili predvsem uporabniki, ki uporabljajo programe, ki za svoje delovanje porabijo več pomnilnika. Navadnim uporabnikom ponavadi zadostujeta 2 gigabajta rama. Standard pri novejših računalnikih je sicer 4 gigabajte, kar naj bi bilo dovolj za hitro in gladko delovanje računalnika. V zadnjem času se pogosteje prodajajo računalniki z 8 gigabajti rama, saj je večina le teh opremljenih z 64 bitnimi procesorji, ki za razliko od 32 bitnih podpirajo več kot 4 gigabajte sistemskega pomnilnika.

SSD disk

Sistemski pomnilnik (RAM)